Kort fortalt, så er biologisk fluebekæmpelse betegnelse for den metode, hvor du anvender fluers naturlige egne fjender til at bekæmpe dem. Flere insekter er såkaldte nyttedyr og udrydder andre insekter som bl.a. stuefluer og stikfluer. Det gælder f.eks. for gyllefluer og snyltehvepse og derfor kan de bruges strategisk til f.eks. naturlig bekæmpelse af fluer i kvæg- grise- og hestestalde.

Biologisk fluebekæmpelse er en forebyggende metode til fluebekæmpelse

For at gøre brug af biologisk fluebekæmpelse med gyllefluer eller snyltehvepse, skal man se det som en forebyggende strategi, hvor man begynder sin plan for bekæmpelsen allerede tidligt i foråret. Det er nemlig vigtigt, at man er opmærksom på, at begynde bekæmpelsen, INDEN forårets og sommerens varme kommer.

Forår: Etabler en lille hær af nyttedyr i stalden

En lille hær af gyllefluer og snyltehvepse skal etableres i stalden, før de fluer, du ikke ønsker, dukker op. På den måde er du på forkant med udviklingen og har allerede fået stalden forberedt til det kommende flue rykind.

Sommer: Indsæt løbende små portioner med nyttedyr i stalden

Ved at indsætte portioner med gyllefluer eller snyltehvepse til staldens miljø med korte mellemrum i det tidlige forår og med lidt jævnere mellemrum sommeren over, så kan bl.a. stue- og stikfluer holdes effektivt nede i fluesæsonen.

Biologisk fluebekæmpelse kan anvendes med stor succes i grise- og kvægstalde

Agro-Institut for Agroøkologi fra Aarhus Universitet skrev i 2014 en samling af Retningslinjer for bekæmpelse af fluer på og omkring gårde med husdyr. I den gennemgang noterer de følgende om biologisk fluebekæmpelse:

BIOLOGISK BEKÆMPELSE MED BRUG AF GYLLEFLUER KAN ANVENDES MED STOR SUCCES I MANGE SVINESTALDE MED SPALTEGULVE OG FLYDELAG. SNYLTEHVEPSE KAN ANVENDES, HVOR DER OPHOBES FAST GØDNING OVER EN LÆNGERE PERIODE SÅSOM KALVEBOKSE OG STØRRE AREALER MED DYBSTRØELSE

Agro-Institut for Agroøkologi (2014)

Gyllefluens rovlarve æder andre fluers larver

Gyllefluer kan bruges til bekæmpelse af andre fluer i stalde, fordi dens larver er såkaldte rovlarver, der lever af at æde andre fluers larver. Den lever frit i naturen i det meste af Europa og Nordamerika og gyllefluer er hverken genmanipulerede eller menneskeskabte.

Gyllefluer er effektive mod stue- og stikfluer

Gyllefluer – på latin hydrotaea aenescens (også kendt som biofluer, rovfluer eller miljøfluer) er naturlige fjender af stuefluer (Musca domestica) og stikfluer (Stomoxys calcitrans), der ofte findes mange af i både svine- heste- og kvægstalde.

Gyllefluer er velegnede til stalde med gyllekanaler

Som en tommelfingerregel kan man sige, at gyllefluer egner sig rigtig godt til bekæmpelse i stalde, der har gyllekanaler. Du kan læse mere om gyllefluer på siden Sådan arbejder gyllefluen.

Du kan se, hvordan Erik Nørbjerg fra Thy i Nordjylland, anvender både gyllefluer og snyltehvepse i sin konventionelle kvægbesætning i videoen herunder.

Snyltehvepse lægger sine æg i fluepupper og overtager dem

Snyltehvepse er en lille gruppe af hvepse (2-3 mm.), som formerer sig ved at lægge sine æg i​ fluepupper, hvorved der udvikles snyltehvepselarver fra fluepupperne i stedet for fluer.

Snyltehvepse er velegnede til stalde med dybstrøelse

Snyltehvepse er som udgangspunkt velegnet til stalde med tørre områder som f.eks. stalde med dybstrøelse.

Placer beholderen med snyltehvepse i nærheden af det område, du vil bekæmpe fluer i

Ofte er det nok at placere den tilsendte beholder med snyltehvepse i nærheden af det område, du ønsker at bekæmpe fluer i – f.eks. en boks. I andre tilfælde er det bedre at drysse hvepsene ud langs kanten af boksen. Det afhænger af dine staldforhold. Du kan læse mere om snyltehvepse på siden Sådan arbejder snyltehvepsen.

Du kan se, hvordan Jan Pedersen fra Agnesminde i Haubro ved Aars, anvender snyltehvepse i sin økologiske kvægbesætning i videoen herunder:

Få lagt en leveringsplan hos en professionel leverandør af biologisk fluebekæmpelse

Når du vælger at bruge biologisk fluebekæmpelse i stalden til at bekæmpe fluer, så er det vigtigt at du får lagt en plan for indsættelsen af nyttedyrene, før du begynder at tilføre dem. Man skal nemlig etablere dem godt i stalden, inden foråret og varmen kommer og du har derfor brug for at få et par leverancer tidligt på året med korte mellemrum.

Herefter kan du tilføre nyttedyrene med længere interval imellem sommeren igennem.

Biologisk fluebekæmpelse leveres direkte til stalden

Typisk vil du få en leveringplan fra leverandøren, som viser dig, hvornår du kan forvente at skulle tilføre en ny portion gyllefluer eller snyltehvepse til stalden for at holde niveauet af uønskede fluer effektivt nede.

Leverandøren vil sende dig nyttedyrene med posten, når det er tid til at ny portion. Du skal blot åbne pakken, når den ankommer til at stalden og tilføre dem til staldmiljøet.

Referencer